Mem-Brein

Bij 9 op de 10 Nederlanders zijn de vetzuren uit balans

We hebben veel te veel omega 6-vetzuren en veel te weinig omega 3-vetzuren

Mem-BreinOns lichaam functioneert het best bij een goede verhouding tussen omega 6- en omega 3-vetzuren. Maar de gemiddelde Nederlander heeft zo’n vijf keer meer omega 6-vetzuren in het lichaam (of maar een vijfde van de benodigde omega 3) en is daarmee compleet uit balans.

Hoe groter de onbalans hoe groter de kans op chronische ziekten. Een ideale balans is 3:1 of lager. Maar een gemiddelde Nederlander of Vlaming  heeft een verhouding van 15:1.

We zijn massaal ondervoed

Ons voedsel is in de afgelopen 60 jaar armer geworden aan voedingstoffen door intensieve landbouw en veeteelt. Bovendien eten we te weinig. Althans, in vergelijking met de mensen uit het begin van de vorige eeuw. Zij aten toen 3000-3500 kcal, omdat ze door intensieve arbeid ook zo veel verbrandden. Met onze huidige levenswijze hebben we ruim voldoende aan 2000-2500 kcal. Dus eten we minder. En krijgen we minder essentiele bouwstoffen binnen, zeker in combinatie met het verschraalde aanbod aan voedingsstoffen in het moderne voedsel.

Een groot deel van de bevolking heeft dan ook een tekort aan allerlei voedingstoffen, dit noemen we ‘ondervoeding type B’. De vastgestelde ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) van veel voedingsstoffen is net voldoende om niet ziek te worden. Maar om je cellen te verdedigen of te repareren heb je meer voedingstoffen nodig. De miljarden cellen waaruit ons lichaam bestaat gaan door dat tekort steeds minder goed functioneren.

Onzichtbaar en onvoelbaar wordt de schade aan de cellen opgebouwd.
Laaggradige chronische ontstekingen ontstaan, nog steeds onmerkbaar. Totdat de schade opeens voelbaar wordt in de vorm van een ziekte of aandoening.